Slovensko ime: Črna jelša

Latinsko ime: Alnus glutinosa

Značilnosti

Črna jelša je enodomno in vetrocvetno drevo. Zraste do 25 m. Deblo sega vse do krošenj. Včasih raste iz ene korenine več debel. Veje štrlijo vodoravno. Koreninski sistem je srčast in dobro razvit, nima sicer glavne korenine ima pa razvite 3-4 močno razrasle stranske korenine. Lubje na mladem drevesu je gladko, bleščeče se, zelenkasto rjavo, pozneje je črno in razpokano v ploščice.

Listi

So dolgi do 10 centimetrov, jajčasti, na koncu zaobljeni, enojno napihnjeni, na spodnji strani so svetlejši, enostavni. Ko so mladi, so lepljivi. Jeseni listje odpade, ko je še zeleno.

Cvetovi

Cveti februarja in marca že pred olistanjem. Moški in ženski cvetovi se na drevesu razvijejo že poleti. Moški v nekaj cm dolgih, v skupine po 3 do 4 združenih v trdih vijoličastih mačicah, ženski kot drobni temno rdeči klaski v skupinah po 2 do 8. Cvetovi čez zimo mirujejo, nato pa se spomladi moški razvijejo v 10 cm dolge rumenorjave mačice, ženski v drobne, pokončne, rdeče klaske. Ženski cvetovi med zorenjem olesenijo, seme, sploščeni krilati rjavi oreški, padejo iz njih šele po koncu zime.

Zanimivosti

Ime je dobila po skoraj črnem lubju, ki so ga nekdaj uporabljali za barvilo. Uspeva na izjemno vlažnih tleh in je pomembno drevo za utrjevanje brežin, saj s koreninami utrjuje rečne bregove. Z obilnim listjem in gomoljčki bakterij na koreninah, ki v tleh zadržijo rastlinam sicer nedostopni zračni dušik, močno izboljšuje tla. Skoraj polovica Benetk, tudi znameniti most Rialto, stoji na jelševih pilotih. V Prekmurju iz lesa jelše izdelujejo cokle, svinčnike, krste, pipe za vinske sode in škatlice za cigarete. Najboljše oglje za izdelavo smodnika pridobivajo iz lesa črne jelše.

Slika: Jana Mežič

Viri in literatura

https://www.visit-sevnica.com/si/navadna-breza-betula-pendula.html  (Jože Prah, Zavod za gozdove Slovenije) (25. 10. 2021)

Beiser, R.: Drevesa in ljudje, Zdravilna moč, miti in kulturna zgodovina naših dreves, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2009

Brus, R.: Drevesne vrste na Slovenskem, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2004