Slovensko ime: Rogoz

Značilnosti

Rogoz je visoka zelnata trajnica, ki zraste tudi do 2 metra ali več. Spodnji del stebla je večinoma pod vodo. Votlo steblo je pri dnu olistano s pokončno štrlečimi, črtalastimi sinje zelenimi listi, ki so široki od 1 do 2 cm.

Cvetovi

Cvetno steblo je visoko do 3 metre. Na njegovem vrhu je ozko moško socvetje, pod katerim je »cigarasto« oblikovano žensko socvetje (ko je zrelo, postane temno rjave barve). Dolgo je okoli 30 cm. Cvetove oprašuje veter.

Zanimivosti

V Sloveniji raste več vrst rogoza: širokolistni, ozkolistni in shuttleworthov rogoz. Podzemska korenika vsebuje škrob, zato so jo v časih pomanjkanja ljudje sušili in dodajali moki za kruh. Listi se uporabljajo za pletenje sedal stolov, za tkanje grobih tkanin in košar. Valjasta rjava socvetja še danes uporabljamo za suhe šopke. Širokolistni rogoz raste na hranljivih, z dušikom bogatih tleh na osončenih krajih. Prilagojen je rasti na namočenih tleh, kjer primanjkuje kisika, a lahko preživi tudi daljše obdobje ob odsotnosti vode. Z izjemo skrajnega severozahodnega dela je širokolistni rogoz razširjen po vsej Sloveniji.

Avtorica slike: Jana Mežič

Viri in literatura

https://www.notranjski-park.si/izobrazevalne-vsebine/rastlinski-svet/rogozovke/sirokolistni-rogoz  (25.10. 2020)

Heywood, H.V et.al.: Cvetnice, kritosemenke sveta, DZS, Ljubljana 1995.

Spohn M.: Katera cvetlica je to?, Narava, 2008.